Testvértelepülések

Egy település testvérvárosa (vagy testvértelepülése) egy tőle földrajzilag távolabb lévő város, amivel kulturális partneri viszonyban áll.

Ez a gyakorlatban leginkább diákcsereprogramokban, művészeti és kulturális intézmények együttműködésében, ünnepi rendezvények közös szervezésében, civil szervezetek együttes megalapításában, turistacsoportok látogatásaiban nyilvánul meg.

A testvérvárosok földrajzi mérete és lakosságának száma általában hasonló, biztosítva ezzel, hogy a viszony valóban egyenlő partneri alapon működjön.

Harkakötöny község Legyelországaban és Romániában rendelkezik testvérvárosi kapcsolattal.

Lengyelország-Walim

Walim falu Lengyelország délnyugati részén, Wałbrzych megyében, az alsó-sziléziai vajdaságban. A Gmina Walim nevű közigazgatási körzet székhelye. Wałbrzychtól hozzávetőleg 15 kilométerre délkeletre, a tartomány fővárosától Wrocławtól pedig 64 kilométerre délnyugatra található.

Walim népessége 2.340 fő

Nevezetességei:

  • A Szent Borbála plébániatemplomot 1548-ban evangélikus templomnak emelték, majd 1654-ben katolikus templomként használták. A főépítészeti oltár az 1780-as évekből származik. A kórusban a gyermekes anyaisten alakja a 18. század végéről, a feltámadt Krisztus 1860 körülről származik.
  • Számos városi ház a 18. századból
  • A von Zedlitz család családi sírja
  • Project Riese alagútrendszer a várostól délre egy földalatti galéria és csarnokrendszer bejárata, amelyet valószínűleg 1943 és 1945 között hoztak létre vezetői központként.
  • 1742-ben evangélikus imaház épült, amelyet 1751-ben barokk stílusban újjáépítettek. 1945-ös pusztulása után újjáépítették.










Románia-Maksa

Maksa (románul Moacșa) községközpont RomániábanKovászna megyében helyezkedik el.

1332-ben Moya néven említik először. A falutól délkeletre a Lencsekút nevű helyen neolit telep maradványait tárták fel. Belterületén 2.- 3. századi római telep nyomaira bukkantak. Református vártemploma 13. századi eredetű, a 15. század végén gótikus stílusban átépítették. 1893-ban lebontották és helyébe 1894 és 1900 között újat építették. Erőd jellegére már csak a középkori harangtorony emlékeztet, melynek szomszédságában az egykori várfal csekély nyomai látszanak. Az 1940-es földrengés a templomot súlyosan megrongálta.

A toronyban egy 1531-ben készült harang található Soli Deo gloria felirattal. Rajta emberfejeket ábrázoló érmék vannak.

A régi templom falát a Szent László legendát ábrázoló falfreskó díszítette, erről Huszka József színes akvarell másolatot készített 1892-ben. Ez a Magyar Néprajzi Múzeumban található. Ugyancsak a régi templomot 1766-ban készült kazettás mennyezet díszítette, ezt a gyülekezet díjtalanul átadta a budapesti Iparművészeti Múzeumnak, ahol ma is látható.

A település lakossága 913 fő.

Megszakítás